Proljeće u januaru izgleda da je zbunilo i pčele, koje se polako bude iz zimskog sna. Visoke tepmereture uzrokovale su pojačane aktivnosti u košnicama i izmamile pčele napolje. Stručnjaci objašnjavaju da se za vrijeme zime pčele grupišu u klube i tako održavaju stalnu temperaturu potrebnu za zimovanje.

Toplo vrijeme može prevariti pčele, pa se klube postepeno širi ili se potpuno rasformira. Matice polažu jaja, a pčele počinju da njeguju leglo, što je, inače, uobičajeno za početak marta. Problem bi mogao nastati kada zima „pokaže zube“, što se očekuje krajem januara. To će uzrokovati ponovno skupljanje pčela u klube i povlačenje sa započetog legla, koje će ostati nezaštićeno i moglo bi uginuti zbog hladnoće. Toga se pribojava i pčelar iz Foče, Zoran Vuković. On objašnjava da je dobro kada pčele izađu iz košnice na pročisni let, ali su matice već počele da polažu leglo.

 

– Nije problem da pčele ovih dana održavaju temperaturu u leglu, ali se očekuje snižavanje temperature, što bi moglo trajati mjesec ili dva. U tim uslovima, pčele dolaze do krajnjeg iscrpljivanja i postoji mogućnost da stradaju određene košnice, najprije one koje nisu dobro pripremljena za zimu. Radi se o društvima koja nemaju dovoljan broj pčela, optimalan broj je oko 20 hiljada jedinki, i koja nemaju dovoljno hrane- kaže Vuković. Ističe da je najčešća greška pčelara, prerano prihranjivanje pčela.

 

– Ako je toplo vrijeme i ako ih je pčelar dodatno prihranio, to je samo još veći stimulans da pčela uđe u radnu atmosferu i da matica još više zaliježe, pčele se još više iscrpljuju. Daleko je bolje je da se izvrši dodatno utopljavanje pčela, odnosno termička izolacija, a to se vrši najbolje sa stiroporom, kako ne bi bilo velikih temperaturnih oscilacija- kaže Vuković. Zadovoljan je stanjem svojih pčelinjih društava i kaže da će slabija društva spojiti sa jačim, kako bi bezbjednije prezimila.

 

U Foči ima stotinak pčelara, od kojih se njih 15- ak ozbiljnije bavi proizvodnjom meda. Na njihovu žalost, u slučaju eventualne štete, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nemaju pravo na nadoknadu štete, jer se to smatra neadekvatnom pripremom pčelara za zimu. Inače, protekla godina u Foči bila je izuzetno medonosna.

Izvor: Radio Foča